Актуална информация за хода на подготовката на „Хемус 2020“
11/09/2020
11 септември 2020 г., Хемус

Уважаеми приятели,

С удовлетворение съобщаваме, че подготовката за „Хемус 2020“ върви успешно и въпреки тежката пандемична обстановка в световен мащаб се радваме на значителен ръст на участие от изложители, посетители и VIP делегации, поканени от българския министър на отбраната, по сравнение с предишното издание през 2018 г. За първи път в историята на изложението, участие в юбилейното издание „Хемус 2020“ ще вземе военно формирование с щатното си въоръжение от страна стратегически партньор на България и съюзник в НАТО. Това дава още по-силен Евроатлантически акцент на събитието.

Освен това бихме желали да информираме всички вас, че след пика на нови случаи на COVID-19 в България от средата на юли до средата на август и благодарение на ефикасните мерки, предприети от съответните български власти, сега се радваме на значителен спад на новите случаи, като за през последните три седмици броят на положителните PCR тестове остава под 3% от всички направени тестове, докато в същото време броят на всички направени тестове се увеличава значително.

Това доведе до решения на българските национални институции, които благоприятстват нашите участници и самото Изложение. Например, нашите участници от ЕС могат да влязат в България свободно, докато тези, които идват от трети страни, трябва само да имат валиден отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането им в България. Всички чуждестранни държавни и правителствени служители също се ползват със свободен достъп до България.

Освен това, за настоящото издание, и с оглед да улесним нашите чуждестранни участници при връщането им след Изложението, ние предлагаме да издадем на всички, които имат нужда от това, официално писмо, в което се посочва, че са участвали в събитие, свързано с колективната и националната сигурност, както и с индустриалното сътрудничество и икономическата стабилност. Събитие, което се организира и провежда под егидата на българските министерства на отбраната и икономиката. Разбира се, текстът на писмото може да бъде изменен и/или допълнен в отговор на определени специфични потребности, като също така, при поискване, писмото може да бъде издадено преди отпътуване за участие в изложението.

Казано накратко и три седмици преди официалното откриване на „Хемус 2020“, бихме желали още веднъж да потвърдим нашата пълна ангажираност за един успешен „Хемус 2020“.

Източник: Хемус.