„Ало, Космос! Говори България!“: Нови висоти с подкрепата на НАСА, лектори и над 50 дейности в третото си издание
03/07/2023

Третото издание на „Ало, Космос! Говори България!“ беше успешно организирано от Атлантическия клуб в България в сътрудничество със София Тех Парк и Атлантическия клъстер Space and STEAM. Събитието се проведе на 29 юни 2023 г. в София Тех Парк и получи огромна подкрепа от Посолството на САЩ в София и НАСА. Тази година фестивалът с гордост си осигури 33 спонсорства и партньорства с видни местни и международни фирми и неправителствени организации.

All rights reserved. This image cannot be used without written permission from the author. © 2023 Creative Visual Solutions


Основната мисия на фестивала беше да развива и подхранва стремежите на младите умове, като ги насърчава да мечтаят, да мислят и да преследват кариера в STEAM областите, като по този начин ги подготвя да се превърнат в учените на бъдещето. Едновременно с това фестивалът имаше за цел да създаде приятна и ангажираща среда за всички участници.


Забележителен акцент на събитието беше предоставената на българските ученици възможност да гледат на живо презентация от д-р Свати Мохан, утвърден аерокосмически инженер, който е работил и като ръководител на операциите по насочване и контрол на мисията на НАСА „Марс 2020“. Освен това учениците имаха привилегията да общуват с пилота-изпитател на Lockheed Martin Грегъри „Бокс“ Джонсън, като участваха в дискусии и задаваха въпроси на тези уважавани професионалисти.
Тази година фестивалът се проведе под общата тема „В аванс пред бъдещето!“ и представи редица завладяващи дейности. Участниците бяха поканени на виртуална обиколка на ЦЕРН в Женева, Швейцария, която им осигури поглъщащо преживяване. Освен това фестивалът включваше демонстрационен полет над небето на София Тех Парк на световния рекордьор Николай Калайджиев, който завладя публиката със забележителните си умения. Бригадата на специалните сили на Българската армия също проведе впечатляващи демонстрации, което допълнително допринесе за привлекателността на събитието.

All rights reserved. This image cannot be used without written permission from the author. © 2023 Creative Visual Solutions


По време на фестивала множество изтъкнати лектори изнесоха вдъхновяващи речи пред публиката. Уважавани личности като д-р Соломон Паси и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен споделиха своите виждания, заедно с изявени млади лектори, които демонстрираха своите изключителни способности и принос в областта на космическите изследвания както в България, така и в международен план.