Белгийско председателство на Съвета на ЕС и перспективата на България
09/01/2024

📣България има нашата подкрепа за присъединяването към Шенген, заяви белгийският посланик Фредерик Мьорис.

Днес, в Дома на Европа се състоя традиционната конференцията по повод началото на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), организирана от ПанЕвропа България и Посолството на Белгия в България. Форума предложи възможност за обсъждане на предстоящите предизвикателства и възможности пред ЕС под ръководството на Белгия.

Конференцията беше открита от Gergana Passy , президент на ПанЕвропа България, и Норберт Бекман-Диркес, ръководител на фондацията Konrad-Adenauer-Stiftung Bulgarien. Събитието събра на едно място вицепремиерът и външен министър на България, Мария Габриел, и посланикът на Белгия, Фредерик Мьорис.

📣Основният акцент в програмата на белгийското председателство, което официално започна на 1 януари 2024 г., е продължаването на помощта за Украйна. Белгия поставя като първостепенна задача осигуряването на устойчива политическа, икономическа, военна, хуманитарна и правна подкрепа за украинската страна.

📌Посланик Фредерик Мьорис подчерта, че това председателство ще бъде от ключово значение за укрепването на ЕС като институция и за насърчаване на общите европейски ценности. Той заяви, че Белгия е ангажирана със защитата и насърчаването на европейските интереси както на индивидуална, така и на национална основа.

📌По отношение на върховенството на закона и механизмите ще се отнасяме много сериозно по време на нашето председателство и ще упражняваме надзора, който е необходим, добави посланик Мьорис. Защита, укрепване и подготовка е мотото на белгийското председателство.

📌България има нашата подкрепа за присъединяването към Шенген, заяви още посланикът. През 2024 трябва да бъдем способни да фиксираме датата за премахването на проверките на съхопътните граници, коментира по-рано днес на конференцията вицепримиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Испанското председателство успя да покрие много амбициозна програма в последните шест месеца и успя да придаде динамика на темата за присъединяване на България и Румъния в Шенген, каза при откриването на форума Гергана Паси. Днес обръщаме очи към белгийското председателство с надежда за нова динамика в следващите шест месеца, добави Паси.

✨Конференцията се организира съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ в България, Български дипломатически институт/Bulgarian Diplomatic Institute и Представителството на Европейската комисия в София.

За да видите снимки от събитието, моля посетете галерията ни:
Белгийското председателство на Съвета на ЕС и перспективата на България, 9 Януари 2024 – Atlantic Digital Net (adn.bg)

Още ново около нас

Предстоящи събития