България вече ще може да купува от САЩ военна техника на изплащане
08/04/2020
8 април 2020 г., Mediapool.bg

България вече ще има възможност да разсрочва плащанията по сделки за закупуване на американска военна техника. Журналистът Никола Лалов припомня, че българското правителство трябваше да плати 2,1 млрд. лв. за новите изтребители F-16 Block 70 в аванс, тъй като страната ни не беше сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история.

Българското министерство на отбраната получи писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността в отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), в което Агенцията потвърждава, че за всякакви договори, подписани в рамките на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) ,в бъдеще страната ни ще има възможност за разсрочване на плащанията. DSCA ще приложи опцията в зависимост от продължителността на договора и обема на доставените отбранителни продукти.

Няколко американски компании проявиха интерес към текущата процедура за закупуване на нови бронирани автомобили за Българската армия. Очаква се сделката да струва около 1,5 млрд. лв. Никола Лалов посочва, че вариантът за разсрочени плащания би могъл да се приложи в случай, че България реши да закупи допълнителни осем изтребителя F-16 Block 70 или за бъдещите споразумения за поддръжка на придобитите изтребители.

Източник: Mediapool.bg.

Още ново около нас

Предстоящи събития