Връчване на наградата „Проф. Иван Шишманов“ на Лех Валенса от Гергана и Соломон Паси
05/10/2023

На 29 Септември, 2023 по време на тържественото честване на 80-годишнината на Лех Валенса, легендарният водач на полското движение „Солидарност“, Гергана и Соломон Паси от ПанЕвропа връчиха наградата за европейски принос на името на българския европеец проф. Иван Шишманов.

Лех Валенса, символ на свободата и отхвърляне на потисничеството, беше отличен заради своя изключителен принос към разпадането на социализма и промоцията на европейските ценности. Сред почетните гости на събитието бяха българският президент Петър Стоянов, който изпрати лично приветствие, както и представители от Германия и Мексико.

Валенса, чийто скромен произход и професия на електротехник в корабостроителницата в Гданск не предвещаваха бъдещето му като световен лидер, стана водеща фигура в борбата срещу социалистическата система. Неговата смелост и амбиция да се противопостави на системата доведоха до формирането на Междузаводския комитет и последващите събития, които промениха историята.

Гергана Паси, говорейки на церемонията, подчерта, че Европейският съюз е велик проект на мира, но е застрашен от вътрешни фактори, които не спазват основните му ценности. Тя акцентира на важността на взаимното уважение и сътрудничество в решаването на съвременните предизвикателства.

Това отличие е символ на продължаващата връзка между Източна Европа и нейното историческо наследство, както и потвърждение на силата на солидарността и свободата, за които Валенса се бореше.