Встъпителна реч на Негово превъзходителство Кенет Х. Мертен
31/07/2023

Встъпителната реч на посланик Мертен се състоя в София Хотел Балкан, на 27 юли 2023 г., четвъртък. Той произнесе встъпителна реч, след което последва дискусия с въпроси и отговори, в която участваха представители на българското гражданско общество, медиите и млади хора.

В началото Н.Пр. Мертен разказа за собствения си опит в България, както и за дългата история, култура и характер на страната. След това той продължи за дългогодишните отношения между САЩ и България и общата ни 120-годишна дипломатическа история, където се спря на решаващата роля на Джанюариъс Макгахан и на учения Джон Атанасов. След това той се спря на съвременната българска култура и международните постижения на писателите и учените, произхождащи от страната. Освен историческия анализ, нашите взаимни отношения продължават да се развиват и активизират, по-специално – търговията, възлизаща на повече от 2 милиарда долара, и сътрудничеството в академичната, търговската, гражданската и обществената сфера. В средата на речта си посланик Мертен спомена за нарастващия износ, потенциалните партньорства с американски компании и бъдещата свързаност в областта на технологиите, като същевременно отчете и успеха на енергийната диверсификация на България. След това той говори за сигурността на целия регион, за помощта на САЩ за способността на военните сили, за инициативата „3 морета“ и за това, че демокрацията е застрашена по целия свят. Накрая той говори за отношенията между хората и за това, че в САЩ живеят четвърт милион българи, а в България всяка година идват над 90 000 американци, защото имаме общи ценности и виждания за бъдещето.

Сред гостите бяха президентът Росен Плевнелиев, заместник-председателите на Народното събрание, министри, посланици, членове на българския парламент, членове на Европейския парламент, военнослужещи и представители на други неправителствени организации.

Още ново около нас

Предстоящи събития