Вoлoдимир Зеленски получи лично наградата за Европейски принос „Професор Иван Шишманов“, която му бе присъдена през 2022 г.
06/07/2023

Третата награда е присъдена през 2022 г. на украинския президент Володимир Зеленски за действията му по време на продължаващата война в Украйна.

ПанЕвропа България успя да връчи лично наградата на украинския президент Володимир Зеленски по време на официалното му посещение в България на 6 юли 2023 г. в Националния исторически музей по време на срещата му с политици, общественици и журналисти.

Володимир Олександрович Зеленски е роден на 25 януари 1978 г. в Кривий Рих, тогава в Украинската съветска социалистическа република. На встъпването в длъжност на Зеленски на 20 май 2019 г. присъстваха различни чуждестранни високопоставени лица, сред които лидери от Грузия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Европейския съюз и Съединените щати. По време на речта си при встъпването в длъжност Зеленски разпусна украинския парламент и призова за предсрочни парламентарни избори, първоначално насрочени за октомври същата година. Този ход доведе до оттеглянето на един от коалиционните му партньори – Народния фронт.

През април 2021 г., в отговор на руското военно струпване по границите на Украйна, Зеленски разговаря с президента на САЩ Джо Байдън и призова членовете на НАТО да ускорят кандидатстването на Украйна за членство. Оттогава Зеленски участва в множество съвместни разговори, за да събере подкрепа от страните от НАТО и ЕС.

Още ново около нас

Предстоящи събития