Глобална Британия : Приоритетите на Обединеното Кралство в един променящ се свят
28/04/2021

Атлантическият клуб в България и Британското посолство в София имат удоволствието да Ви поканят на виртуален разговор за Интегрирания преглед по сигурността, отбраната, развитието и външната политика на Обединеното Кралство. Онлайн събитието, озаглавено „Глобална Британия: Приоритетите на Обединеното Кралство в един променящ се свят“ ще се състои на 22-ри април (четвъртък) в 14:00 ч.

Интегрираният преглед по сигурността, отбраната, развитието и външната политика на Обединеното Кралство публикуван през март 2021 г. задава задълбочена формулировка на националната политика на Обединеното Кралство по сигурността и международната политика. Документът отчита промените от последния Преглед през 2015,  както и промяната в глобалната позиция на Кралството. Интегрираният преглед насочва към трансгранична перспектива и готовност за участие в световните предизвикателства, като се набляга на прозрачността като източник на просперитет; по-ясно заявена позиция по отношение на сигурността и устойчивото развитие; подновени ангажименти към ролята на страната като положителна сила и решителност да се търсят общи решения на проблемите на планетата.

В разговора ще участват д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия Клуб в България, д-р Роб Диксън, посланик на Обединеното Кралство в София и гост – лекторите Велизар Шаламанов, директор на борда на Агенцията на НАТО по комуникации и информация (NCI), министър на отбраната (2014), директор „Отбранителни способности“ в Атлантически клуб в България, Юлиян Попов, старши експерт в Европейската климатична фондация, министър на околната среда и водите на България (2013) и Весела Чернева, директор на Офиса на Европейския съвет за международни отношения в София.

Модератор на виртуалния разговор ще бъде посланик Елена Поптодорова, вицепрезидент и директор на програмата „Три морета“ към Атлантическия клуб в България.

Събитието може да бъде проследено на живо във Facebook страницата на Атлантическия клуб в България.