Да освободим интернет достъпа за всички българи
29/10/2011

Със свободен достъп до интернет в повече от 1600 Wi-Fi зони (хотспотове) на 29 октомври България отбелязва 42-рия рожден ден на интернет. Инициативата „Освободи интернет“ започват група интернет ентусиасти, чиято цел е България да се превърне в най-голямата зона със свободен Wi-Fi достъп до интернет в Европа. Те отправиха призив към организации, компании и граждани да отворят Wi-Fi връзките си за свободен достъп за всички на 29 октомври. В подкрепа на инициативата, която активно присъства в онлайн пространството през последните две седмици, се включиха президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, режисьорът Илиян Джевелеков и Николай Неделчев, изпълнителен директор на Публисис МАРК Груп.

Инициативата  се радва на подкрепата на различни медии, блогъри, компании, популярни лица и много граждани, които регистрираха на специална онлайн карта своите свободни за достъп Wi-Fi зони (http://osvobodiinternet.com). Идеята излезе от границите на България и на картата на свободния интернет в сайта на инициативата вече могат да се видят хотспотове с безплатен достъп до Wi-Fi интернет в Германия, Косово, Македония, Полша, Сърбия, Франция, Холандия и Хърватия.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да остави свободен канал за достъп до интернет и след 29 октомври, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до глобалната мрежа. Така ще дадем възможност на всеки желаещ да стане част от света, благодарение на скъсените времеви и пространствени разстояния, които интернет ни предоставя, казват организаторите. На сайта на инициативата могат да се намерят линкове към различни видеоинструкции за освобождаване на достъпа до интернет.

Инициативата  се ползва със специалната подкрепа на ПанЕвропа България и Атлантическия клуб в България. Техните председатели Гергана и Соломон Паси превърнаха свободния достъп до мрежата в своя кауза, като изпратиха открито писмо до Европейската комисия през юни 2011 г. за достъп до интернет на територията на Европа. Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

„Освободи интернет“ е инициатива на група ентусиасти от групата за маркетингови комуникации Публисис МАРК Груп – DigitalTribe, за които работата, забавлението и присъствието в интернет е не само необходимост, но и начин на живот. Вярваме, че достъпът до интернет (на обществени места, но и не само) трябва да бъде свободен за всеки, защото в контекста на 21. век правото да ползваш интернет се утвърждава като неизменно човешко право, казват те.

Още ново около нас

Предстоящи събития