ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОЛИДАРНОСТ С УКРАЙНА
06/03/2022

Още в самото начало на неоправданата и варварска война на Русия срещу Украйна, Атлантическият клуб в България (АКБ), започнал пръв усилията за членството на България в НАТО преди 32 години, излезе с категорични позиции в пълна подкрепа на героичната битка на украинския народ в защита на земята, суверенитета и свободата му.

Осъждаме безсмислената загуба на човешки живот, причинена от Русия в ирационалното й и противозаконно преследване на териториални и геополитически печалби. Подкрепяме най-строгите санкционни режими, наложени от демократичния свят за овладяване и възпиране на безразсъдните действия на руския президент Владимир Путин и антуража му. Никакви следващи мерки, включително затваряне на небето за полети над Украйна, не бива да се изключват в необходимостта от постигане на тази цел.

Президентът Путин трябва да носи лична отговорност и да се изправи пред Международния съд в Хага за извършени престъпления срещу човечеството и ядрен терористичен акт, така както в 1946 г. Международният Нюрнбергски Трибунал въздаде справедливост за отвратителните престъпления, извършени от Хитлер и нацистките лидери. Международната общност не успя да спре Хитлер през 1939 г., а по-късно и Сталин, но днес не бива да повтаря тази фатална грешка.

АКБ е първата национална организация в Асоциацията на Атлантическия договор (АТА), която откри свой клон в Киев, Украйна. Поддържаме постоянно отворен канал на комуникация с нашия представител там. Открита е дарителска сметка, която оперира в пълна прозрачност и под обществен надзор. Събраните средства се насочват към най-неотложните нужди, съгласувано с украинското посолство в София.

Присъединяваме се към всички усилия за оказване на политическа, военна, хуманитарна, финансова и морална подкрепа на нашия партньор Украйна.

София, 5 март, 2022 г.

Атлантически клуб в България

Още ново около нас

Предстоящи събития