Дипломатическата кариера: от мечта до реалност с посланик Бисерка Бенишева
27/10/2023

🌐 На 27 октомври/петък/ в Голяма конферентна зала на УНСС се проведе публична дискусия на тема „Дипломатическата кариера: от мечта до реалност“ организирана от ПанЕвропа България и САИМО. Говорители на събитието бяха посланик Бисерка Бенишева, бивш посланик на България в Ирландия и Унгария и директор по европейските въпроси в ПанЕвропа България, и Диана Парапанова, стажант-аташе в дирекция „ООН и глобални въпроси“ към МВнР.

🔎Диана Парапанова представи пред аудиторията стъпките, по които минава един млад човек, когато започне своя път в Министерството на външните работи. Тя посочи, че „в свят, който ще става все по-глобализиран, да изберете такава професия е правилно решение, защото винаги ще има нужда от човешки контакт“. Тя допълни, че вярва, че това ще бъде една от малкото професии, които ще запазят своята значимост.

💭 Посланик Бисерка Бенишева разказа за своя опит като посланик в Ирландия докато в България е течал процесът по влизане в Европейския съюз и за своите първи стъпки в МВнТ. „Дипломацията е умения, които няма къде да се прочетат, а се развиват постепенно“, сподели тя, като наблегна на значението на културната дипломация и сподели добри примери за защитаване на българския интерес. Тя призова младите да поемат по пътя на дипломацията като „сега предстоят едни глобални промени, които се надявам да предизвикат и вас както предизвикват нас.“

🧐 След тези въвеждащи части последва дискусия с публиката, която повдигна въпроси както свързани с дипломатическата кариера, така и такива свързани с външната политика на България като цяло. „Какво образование ми е необходимо, за да бъда дипломат и посланик?“, „Влияе ли вътрешната политическа криза и евроскептицизма на воденето на външната политика на България?“ и „Какъв съвет бихте дали на по-младата си версия?“ бяха само част от дискутираните теми. Говорителите обсъдиха необходимостта от Външнополитическа стратегия на България, чрез която да се води последователна външна политика, споделиха детайли около процеса по подготовка и събиране на подкрепа за българската кандидатура в Съвета на ООН по правата на човека и дадоха съвети за реализация в кариерата.

От ПанЕвропа България сме щастливи, че имахме възможност да се срещнем с мотивирани студенти интересуващи се активно от международните отношения на България и благодарим за възможността и партньорството на САИМО. 🎯

Още ново около нас

Предстоящи събития