Елена Поптодорова: Америка си отвори тежък фронт с решението на Тръмп за Йерусалим
07/12/2017
7 декември 2017 г., Предаване „България сутрин“, Bulgaria ON AIR

Решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството от Тел Авив там, е много тревожно, заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

Веднага след публичната изява на американскя президент вчера, се разрази ураган от негативни реакции. Най-крайни бяха от палестинската групировка„Хамас“, които заявиха, че Тръмп е отворил вратите на Ада за американските интереси в региона.

„Не само Америка си отвори тежък фронт, но това повишава риска за сигурността вътре в самата Америка. Това е толкова добър повод за ислямистките движения да се мобилизират и развихрят“, предупреди Поптодорова.

Дипломатът обаче подчерта, че Тръмп доста последователно преследва обещанията, които е давал по време на предизборната си кампания. По думите ѝ не му е първа мисъл дали действията му се харесват или не.

Позицията на външното ни министерство от вчера е, че всяка промяна на статута на Йерусалим без израелско-палестински преговори, може да се отрази негативно. Това мнение споделя и Елена Поптодорова, според която в случая опитът е възелът да бъде разсечен вместо да бъде развързан.Няма как такова решение да се вземе без мнението на всички заинтересовани, отбеляза Поптодорова в „България сутрин“, но добави, че преговорите между Израел и Палестина са зациклили и не се водят от много време.

Тя определи като „вярна стъпка в името на добрите резултати“ присъствието на Симеон Сакскобургготски в официалната ни делегация, която посети Саудитска Арабия миналата седмица. Според Поптодорова царят е отворил вратите за България, отивайки там с политическо и фамилно наследство.

„Може да го направи с много по-голяма лекота от всеки друг политик“, подчерта тя.Поптодорова е на мнение, че нашите договорки със Саудитска Арабия са по-скоро пожелания за добро бъдеще. Тя отправи забележка към държавниците ни, че е трябвало да подготвят по-добре посещението си от гледна точка на минимизиране на щетите, имайки предвид отклонения от Иран полет на правителствения ни самолет.

Ако желаете да гледате цялото интервю, последвайте линка.

Източник: Bulgaria ON AIR

Още ново около нас

Предстоящи събития