Елена Поптодорова: Българската позиция по случая Скрипал издава страх от Русия
31/03/2018

Решението на България да не гони руски дипломати от страната и да играе ролята на мост между ЕС и Русия, след усложнените отношения от случая Скрипал, издават страх и зависимости. Коментарът направи в предаването „Ексклузивно” по Tелевизия Европа вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова.

„България продължава да не може да се еманципира в положителен, добър смисъл. Просто да успее да не бъде зависима ето в такива тежки политически решения от последици, от които се страхува. Аз ще ви кажа и нещо друго, тя е такава хубава руска дума – неласкаво. Русия се отнася неласково към България и това не е новост. Аз имам предвид междусъюзническите, Балканските войни, когато Сърбия беше подпомогната и стимулирана във война срещу България. Аз имам предвид годините преди 1990 година. Когато, и аз съм свидетел, имаше силни възражения от Русия да честваме 1300-та годишнина на българската държава. Когато настъпиха тежките време на обвиненията срещу България за атентатите срещу папата, СССР буквално ни остави сами. България беше оставена сама в една много неблагоприятна международна среда да се справя както може, или по-скоро да се справя както не може”, каза Елена Поптодорова.

Доверието към България оттук нататък от страна на партньорите ни ще бъде под въпрос, коментира Поптодорова.

„Това, което ще се случи, най-важното, е вътрешното доверие към България ще продължи да бъде под въпрос. Ние нямаме същинско доверие от страна на съюзниците ни. Достатъчно е само да споменем Шенген и ще видим”, допълни още тя.

Според Поптодорова има обосновано предположение за руско участие в акта по отравянето на двойния руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Ако пожелаете да гледате цялото интервю, последвайте линка.

Източник: Телевизия Европа.

Още ново около нас

Предстоящи събития