Елена Поптодорова вижда Сирия като „геополитически Чернобил“
10/04/2017
10 април 2017 г., Предаване „Здравей, България“, NOVA

Сирия се превърна в геополитически Чернобил. Там се водят две войни едновременно. Очевидно е нужна някаква трета сила, която може да въздейства за спиране на кръвопролитията там. Това коментира пред NOVA бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

„Доналд Тръмп действа импулсивно. Той нарича това гъвкавост и даже се гордее“, заяви тя. „Само четири държави критикуват Тръмп за удара – Русия, Северна Корея, Китай и Иран. 70 страни осъждат употребата на химическо оръжие от правителствените сили и ИДИЛ“, поясни още бившият посланик.

„При загуба на човешки живот по този начин очевидно, че приоритетите се сменят. В момента приоритетът е да бъде запазен човешкият живот и в Сирия да бъде спряно това кръвопролитие„, каза Елена Поп „Малко известен остана фактът, че имаше доклад, представен 2016 г., който установи през 2014 и 2015-а три употреби на химическо оръжие – две от правителствените сили и една от ИДИЛ. Това се случва, след като 2013 г. бе подписано споразумението, че няма да бъде използвано такова и Русия става гарант за това“, поясни тя.

„Любопитно е, че след като този доклад излезе, в телевизионно интервю Соломон Паси каза, че Башар Асад трябва да бъде отстранен със сила. След това бе привикан в МВР, за да бъде разпитван за това свое заявление. Поводът е намеса във вътрешните работи на Сирия“, разказа още Елена Поптодорова. На въпрос дали според нея ще има още удари на САЩ, тя коментира, че това ще зависи от поведението на всички участници. Според Поптодорова САЩ „не са ентусиазирани“ да продължат с такива атаки.

„Смятам, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война. САЩ са уморени от 10 години . Русия не може да си го позволи, има предстоящи избори. Там също има умора от Сирия. И едните, и другите нямат интерес от война. Не изключвам парцелиране на териториите там“, смята бившият посланик.

За да изгледате цялото интервю, моля последвайте линка.

Източник: DarikNews.bg.