Елена Поптодорова: Ким се оголва както външно, така и вътрешно!
15/06/2018
13 юни 2018 г., Предаване „Денят ON AIR“, Bulgaria ON AIR

След историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун Северна Корея се ангажира с пълно ядрено разоръжаване в замяна на американски гаранции за сигурност. Двамата лидери подписаха двустранен документ, в който поеха ангажимент за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Според бившия посланик на България в САЩ и вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО Елена Поптодорова без своите ядрени оръжия Ким Чен Ун се оголва както външно, така и във вътрешнополитически аспект.

„Ким Чен Ун си има своите ядрени оръжия за средство за изнудване и за вътрешно господство. Той не може да си позволи да бъде оспорван. Сравненията на лидерът на Северна Корея с Кадафи и Садам притесняват Ким Чен Ун“, уточни Поптодорова в студиото на „Денят ON AIR„.

Тя смята, че трябва емоциите и еуфорията около срещата да спаднат, за да се стигне до същността – какво всъщност е постигнато и какво пише в този меморандум.

„Това е само началото. Не се знае дали ще се създадат работни групи от двете страни. Ако няма начертана карта, трябва да разчитаме на следваща благоприятна обстановка, в която двамата лидери пак ще се срещнат“, допълни бившият посланик на България в САЩ.

По думите на Поптодорова се забелязва една нервност по отношение на срещата от страна на Япония, Китай и Южна Корея.

„И Япония, и Китай бяха много сдържани по отношение на срещата между Тръмп и Ким Чен Ун. Япония е разтревожена, че ще остане сама ако САЩ се оттеглят от региона. Южна Корея също не иска оттегляне на военните от полуострова“, отбеляза пред Bulgaria ON AIR вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО.

Можете да изгледате цялото интервю тук.

Източник: Bulgaria ON AIR.

Още ново около нас

Предстоящи събития