Елена Поптодорова: На масата за преговори между Русия и Украйна има само ултиматуми
09/03/2022

Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България и бивш посланик в САЩ, коментира в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, БНТ: „На масата за преговори между Русия и Украйна има само ултиматуми“

„Вярата в дипломацията се повтаря от всички, които участват в голямата публична дискусия не само у нас, но и в международен план, откакто е избухнал този конфликт, откакто Русия води тази война срещу Украйна. Винаги с някаква надежда, че може би ще отмине фазата на ултиматумите и ще започнат действителни преговори. Много ми се иска днес да кажа, че имаме някакъв проблясък, но фактите сочат друго. Да започнем само от провалените опити за коридори, за гарантирани хуманитарни коридори. Днес ще има трети такъв опит, само че към момента, независимо от обявения час, няма никакво движение и нищо не предвещава, че скоро ще се осигурят такива защитени коридори“.

„Информацията, която идва е, че по-скоро се очаква масирано нападение срещу Киев, което ще е най-голямата битка и най-тежкото сражение“, добави бившият ни посланик в САЩ:
„За съжаление, не преговорите са цел на руската страна, на Кремъл. Даже сравнявайки с предходни събития, какво се случи в Грозни, какво се случи в Алепо, това е буквално наръчника за битки в Сирия и по тази пътечка на разсъждения, можем само да предвиждаме тежките сценарии, които предстоят“.

Цялото интервю може да чуете тук.

Още ново около нас

Предстоящи събития