Елена Поптодорова: Не бива да търсим нашата сигурност в Русия или Турция
25/02/2017
25 февруари 2017 г., Предаване „Офанзива“, Канал 3

С оглед на сложните отношения между Турция и Русия, ние се нуждаем от трети източник на сигурност и сме го открили. Българските стратегически интереси отдавна са разположени в двете ни много важни членства – ЕС и НАТО.

Това заяви пред Канал 3 бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

Турция и Русия са като скачени съдове и сложните им отношения продължават от векове. Затова е толкова сложно положението на България и ни е нужен трети източник на сигурност, като ние в никакъв случай не трябва да го търсим сред тези две държави.“ – коментира Поптодорова.

Тя изрази позиция, че в контекста на избора ни на гарант на нашата сигурност в лицето на евроатлантическата общност, ученията на НАТО в Черно море са нещо нормално.

„Нищо лошо няма в ученията в Черно море. Международните отношения се променят и в никакъв случай не бива да се драматизира.“ – коментира Елена Поптодорова.

Доскоро тези учения не правеха впечатление, но с подновеното противопоставяне между САЩ и Русия се смени световната динамика, допълни тя.

Поптодорова изрази мнението, че независимо от публичния шум и привидна драма в Москва заради ангажиментите на България в НАТО, в Русия са напълно наясно къде стои България – българските стратегически интереси отдавна са насочени към ЕС и НАТО.

Тя добави, че разговорът за ученията не е разговор Русия-България и че притесненията да не „си го отнесем“ са безпочвени.

По думите й, за Русия винаги е добре, ако бъдем отклонени от развитието си, но това не би могло да стане бързо и лесно.

Според нея трябва да отстояваме позициите си със самочувствие и само ако показваме раздвоение и страх, ще бъдем лесна плячка.

Mожете да гледате интервюто тук.

Източник: News.bg