Елена Поптодорова: Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун е историческа само заради факта на провеждането ѝ
10/06/2018

Значението на първата среща между американски президент и лидера на Северна Корея е различно за двамата ръководители. Ким Чен-ун я разглежда като възможност за международна легитимация на властта си и потушаване на евентуално вътрешно недоволство, прогнозира в Европа сутрин Елена Поптодорова – вицепрезидент на Организацията на атлантическия договор и бивш посланик във Вашингтон.

 

Елена Поптодорова – вицепрезидент на АТА:
„Ким Чен ун ще търси да постигне тези две цели – едно – стабилизиране и възможности за разговори – ето затова беше първото действие с разрушаването на ядрената площадка, но в никакъв случай няма да се лиши от силното оръжие на ядрения си потенциал. За Ким Чен-ун най-важно е запазването на властта. Тя може да бъде оспорена отвън и затова му е нужна легитимацията от САЩ или отвътре, защото Северна Корея вече не може да спира информацията. Дори в една такава затворена държава започва да получава, започва да пробива информация, световна информация“.

 

Доналд Тръмп се надява събитието, което е изключително важно само по себе си, да затвърди позицията му като лидер на демократичния свят.

 

Елена Поптодорова – вицепрезидент на АТА:
„За Тръмп е важно да каже – аз съм първият, който протегна ръка и който се съгласи на тази среща – даже имаше закачки по медиите – да се обзаложим кой ще спечели Нобеловата награда за мир – Тръмп или Ким Чен-ун, което подсказва много ясно разбирането за смисъла на срещата и целта на Тръмп. Тръмп иска да покаже, че той може да бъде уникалния лидер на Запада, на западния свят, който вече разговаря с – да го нарека – по дефиниция противника на Запада, какъвто е Ким Чен-ун и Северна Корея“.

 

След края на срещата между Тръмп и Ким Чен-ун не бива да се очаква нито Съединените щати да изтеглят войниците си от Южна Корея, нито Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, допълни Елена Поптодорова. Но събитието ще даде шанс да се намери решение на продължаващата с десетилетия кризата на Корейския полуостров.

Ако желаете да изгледате цялото интервю, последвайте следния линк.

Източник: Телевизия ЕВРОПА.Назад

Още ново около нас

Предстоящи събития