Елена Поптодорова: Съставянето на правителство в Германия е важно и за френско-германските отношения
14/01/2018

Повече от три месеца продължават преговорите за съставяне на правителство в Германия, но двете основни политически сили – социалдемократите и християндемократите, все още не са постигнали съгласие. Според бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова това се дължи на нежеланието от страна и на двете партии за съставяне на нова широка коалиция. Значението на стабилно правителство в Германия обаче е голямо не само за самата страна, но и за отношенията ѝ с другата голяма икономика в Европа – френската.

Елена Поптодорова – бивш посланик на България в САЩ: „Разбира се, „Германия е моторът на Европа“, това е станало вече като мантра и това е релна мантра, не е само представа, а е реалност. Важно е и от гледна точка на френско-германските отношения, за да може да върви Еврозоната напред, за да могат да вървят интеграционните отношения напред. Има вече отработено взаимоотношение Меркел-Макрон. От тази гледна точка за нас всички е от интерес Меркел да успее да постигне това правителство.“

Най-важният етап от преговорите за съставяне на правителство в Германия ще се случи именно по време на европредседателството ни, подчерта Поптодорова. За самото председателство се говори на две плоскости, допълни тя.

Елена Поптодорова – бивш посланик на България в САЩ: „Имаме вътрешния разговор за председателството – внушението, че това е уникално и то от наша гледна точка е наистина историческо и уникално наистина. От друга страна го има външният разговор, където ние трябва да се държим съвсем обичайно. Все едно ние тези работи си ги можем, знаем си ги, просто ни е дошъл редът. Да не забравяме, че от въвеждането на Лисабонския договор през 2009 г. до сега са минали 16 председателства, ако броя точно, но във всеки случай 15 – 16 председателства – не сме първите.“

Поне през първите два месеца от председателството ни България ще трябва да се справя с неяснотата около липсата на ново правителство в Германия, прогнозира Поптодорова.

Ако желаете да гледате цялото интервю, последвайте линка.

Източник: Телевизия ЕВРОПА.

Още ново около нас

Предстоящи събития