Елена Поптодорова: Фокусираме се върху европредседателството като логистика, а не като цели
16/05/2017
16 май 2017 г., Предаване „Тази сутрин“, bTV

Предизвиква притеснение, че с тоталния фокус върху българското председателството на Съвета на Европейския съюз, и то повече като логистика, все още няма разговор за същинските цели на България в това председателство.

Това каза бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Има едно изкушение и това го виждам в някои първи изказвания – увеличаващия се брой хора, които ще отговарят за това председателство. Това също е един от въпросите – да видим дали увеличена администрация и то на високо ниво, означава непременно успешно председателство.

„В интерес на истината, успехът е неизбежен – каза Поптодорова. – Не мисля, че има председателство, което да е отчетено като неуспешно. Добрата новина е, че администрацията в Брюксел винаги може да попълни някои неокомплектовки на съответната държава председател. Затова аз по-малко бих се занимавала с логистика, транспорт, сгради, кой къде ще спи и дали ще спи“.

Според нея темите, които България трябва да постави като председател на Съвета на ЕС, са свързани с региона, защото ЕС вече почти е изпуснал Западните Балкани, както и със сигурността, предвид идеята за европейска отбрана.

Поптодорова обаче отчете, че има обективна слабост, свързана с Лисабонския договор, и тя е, че европредседателствата „загубиха своята пълна стойност“.До подписването на договора държавата председател имаше статут, правомощия, днес има по-скоро ритуална и домакинска функция, посочи тя.

По думите ѝ обаче България би могла да поиска неща, например да има неформален съвет на българска територия. Абсурдът на Лисабонския договор е, че всъщност лидерът на правителството, премиерът, няма пряко участие, а ресорните министри са действащите лица, смята Поптодорова.

Попитана за мнението ѝ за новото управление, тя отговори, че „тепърва ще видим всички, обичам да коментирам не имена и хора, а действия“.

За присъствието в кабинета на националистически формирования Поптодорова каза, че това е „препятствие, което трябва да бъде овладяно“. Според нея ГЕРБ трябва да дисциплинира партньорите си. Бившият посланик каза още, че е „много хубаво човек да е у дома, каквато и да е цената“ и добави, че страницата със скандала около нея е „затворена, даже е запечатана“.

Ако желаете да гледате цялото интервю, последвайте линка.

Източник: bTV НОВИНИТЕ.