Елена Поптодорова: Шенгенският проблем е вътрешноевропейски
12/12/2022

Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България коментара в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS въпроса за Шенген. 

Според вицепрезидентът на Атлантическия клуб „Румъния от много време насам има сдържано поведение. Ние продължаваме да слушаме едно и също кратко изречение – „продължаваме преговорите до край”. Трябва да се поучим от тях”. 

„Този проблем, Шенгенският, той е вътрешноевропейски. Това е част от договора за присъединяване и е въпрос, който да се реши между европейските страни. Другият важен ключ – това е отлагане. Не ми се иска България да влезе като следствие от Румъния, която води, а не със собствено достойнство”, заяви г-жа Поптодорова. 

Относно репортаж на Sky News за престрелка на границата, г-жа Поптодорова изтъкна, че и българските и турските власти отрекоха да е имало престрелка на границата ни. Тя припомни за линейката, пълна с мигранти, която ден преди това шестваше из София – на стотици километри от границата.

„Във всеки един момент е възможно да има дребни инциденти, които да предизвикат пресилени реакции. Не е този нарочен сирийски бежанец, който със сигурност е инсценирал това задържане. Има редица инциденти, които показват, че трябва да има по-добро укрепване на границата. Трябва ни по-силен капацитет. Решението за България е било взето по-рано”, каза г-жа Поптодорова.

Тя призова да започнем да търсим вината тук, у нас. „Нужно е по-добро укрепване на границата, повече човешки ресурс. Имаме и морска граница, която трябва да бъде укрепена. Чисто логистично да огледаме. Човешкият ресурс е също толкова важен, колкото технологичните средства”.

Според нея процесът за приемане на България в Шенген не е затворен.

Още ново около нас

Предстоящи събития