Елена Поптодорова: Ще има още удари в Сирия
15/04/2018

„Удари в Сирия ще има, докато не се овладее военно ситуацията там. И аз затова, дано бъда опровергана, но не виждам политическо решение в обозримото бъдеще,“ прогнозира в предаването „Брюксел 1″ по телевизия BULGARIA ON AIR бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

„Вече не виждам дипломатическо или политическо решение на кризата в Сирия. Такова вече е невъзможно. Мисля, че решението може да бъде само военно, само със сила, и тук вече въпросът е докъде ще стигнат Западните страни,“ заяви Поптодорова.

„Аз също мисля, че това, на което бяхме свидетели през нощта срещу събота, е всъщност само първо действие, т.е. един епизод, след който ще следват и други епизоди,“ прогнозира в разговора с водещата Милена Милотинова журналистът-арабист Нина Спасова.

„Следейки информацията, виждам, че американски самолетоносач се придвижва към Средиземно море. Но затова ще е необходимо време. Някъде края на април-началото на май, той ще бъде там. Тоест можем да очакваме някакви по-дълготрайни действия – вероятно заедно с по-голяма, по-широка коалиция, на по-късен етап“ смята Спасова.

„Наистина, търсенето на заместник на Башар Асад така и не се случва вече осем години. Но ми се струва, че тук в случая Русия вече като че ли е време да отговори, докога и защо се намесва до такава степен и се ангажира с една чужда война. И докога това ще бъде нейна първостепенна задача и кауза. Защото в Русия все повече коментари и критики се чуват и все повече се говори точно за това – защо и докога ще защитава така безрезервно един провален вече сирийски президент,“ заяви в студиото на „Брюксел 1″ Нина Спасова.

Можете да гледате цялото интервю тук.

Източник: Bulgaria ON AIR.

Още ново около нас

Предстоящи събития