Здравен щит Европа
26/04/2020

На 7 април 2020 г. Атлантическият клуб в България излиза с нова инициатива под наслов „Здравен щит Европа“ (Health Shield Europe, #HeShEu). Инициативата предлага формирането на нова обща стратегия на ЕС, включваща превантивни мерки, целящи да намалят риска от повторение на пандемии като сегашната с други патогени и вируси.

За целта #HeShEu предлага задълбочена координация в ЕС на националните здравни и санитарни политики, особено в контекста на карантина, както и създаването на Европейски консултативен съвет за невъобразими заплахи, който да съветва ръководството на ЕС.

Идеята бива развита след поискано мнение от мозъчен тръст към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в отговор на което Атлантическият клуб в България, заедно с редица български и европейски политици, общественици и учени, пише отворено писмо до Урсула фон дел Лайен, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други високопоставени дейци на НАТО и ЕС.

Описаната в писмото политика, предназначена да се прилага в тясно сътрудничество с НАТО и глобалните организации в системата на ООН, предвижда подкрепа за страните-потенциални точки на възникване на епидемии. Това би се осъществило чрез глобално картографиране, на базата на което ЕС да идентифицира отделни санитарни зони и в зависимост от рисковете, които те представляват, да предложи помощ и стимули според нуждите на съответните страни и капацитета на ЕС, включително добри практики, ноу-хау, образование и помощ за развитие, ориентирана към решаването на този проблем.

Според авторите на писмото това ще бъде от полза за целия свят и ще струва много по-малко от цената, която светът днес плаща в битката срещу Ковид-19, без дори да споменаваме броя на спасените човешки животи.

Наред с помощта, насочена към така определените зони, #HeShEu предлага изграждането на истински щит около ЕС, чрез който да бъдат регулирани, зона по зона, физическите размени и кинетичния трафик между ЕС и страните в съответната санитарна зона, като колкото по-голям е рискът от поява на огнища на епидемии, толкова по-прецизни регулации ще са необходими.

Авторите предлагат и идея за споразумение, наречено „Медицински Шенген“, което да гарантира уеднаквени карантинни регулации, координирани от Европейската комисия, при свободното движение на хора в ЕС. То трябва да включва необходимите ваксинации и общи политики, които да предпазват обществата от фалшивите новини и опасните практики на „анти-ваксерите“. Според писмото минималното, което може да бъде направено в тази насока, е от тях да се иска да заплащат цената на своето лечение, така както опасните шофьори плащат по-скъпи застраховки.

Сред подписалите писмото от българска страна са президента на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси, бившият български президент Росен Плевнелиев, бившият служебен премиер Огнян Герджиков, директорът на болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, шефът на лабораторията по молекулярна генетика проф. Георги Милошев, председателят на Българското общество за неврохирургия проф. д-р Николай Габровски.

Сред подписалите чуждестранни политици и общественици са бившият вицепрезидент на Европейската комисия и бивш външен министър на Италия Франко Фратини, лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), холандецът Ханс ван Баален, бившият заместник-председател на Европейския парламент, румънецът Мирча Паску, бившата френска министърка по европейските въпроси Ноел Леноар, бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош и редица други.

За да видите пълния текст на писмото, последвайте линка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още ново около нас

Предстоящи събития