Имаме нужда от енергийна независимост от Русия, заяви президентът на Атлантическия клуб в България
12/11/2021

Имаме нужда от енергийна независимост от Русия,
заяви президентът на Атлантическия клуб в България

Източник: БТА

София, 12 ноември /Екатерина Тотева, Антоан Николов, БТА/
Имаме нужда от нещо, което е толкова важно за България, Европейския съюз, НАТО и демократичния свят. Имаме нужда от енергийна независимост от Русия. Това каза президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси по време на хибридна дискусия „Енергийна дисекция: Думата е на експертите“, организирана от Атлантическия клуб в България и Американския университет в България. Той изрази увереност, че днешният форум ще даде отговори на това предизвикателство.
Паси каза, че през 90-те години, по време на гостуване на Атлантическия клуб в САЩ, е бил учуден от твърдение, че няма външна политика без енергетика. Десет години по-късно в големия екип, в който участвах, ние започнахме наново няколко големи енергийни проекта на българското правителство на Симеон Сакскобургготски, които още не са се материализирали, каза Паси. Предвид актуалната ситуация с климата и усилията да се намали потреблението на енергия, виждаме, че енергетиката е приоритет за нас, а това е и основна тема на дневния ред заедно с борбата с пандемията, допълни той.


Трябва да се отървем от илюзията, че няма да усетим последствията от промените на климата, че инсталирането на соларни панели ще реши всичките ни проблеми, заяви по време на форума Дейвид Евънс, президент на Американския университет в България. Ние, както и други институции в страната, се опитваме да се съсредоточим върху енергийната политика и независимост, това са все въпроси, върху които всички ние разсъждаваме, и въпросът е как България може да бъде свободна и да взема енергийни решения в сферата на хидро-, ядрената енергетика и как да се избегнат ситуации от преди години, в които имаше режим на тока, допълни Дейвид Евънс.
Той отбеляза, че през последните месеци сметките на университета за ток са нараснали драматично и допълни, че понякога трябва да се заделят повече средства за ток, отколкото за образование, което не е целта.
/ЦМ/

Още ново около нас

Предстоящи събития