Какво се случи на срещата Г-7 – коментар на Соломон Паси
11/06/2018
11 юни 2018 г., „Денят започва“, БНТ

Американският президент Доналд Тръмп оттегли одобрението си за заключително комюнике за срещата на Г-7 в Канада и ще обмисля нови мита за автомобили. Реакцията е част от размяна на гневни туитове след края на форума между Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо. За международната политика с клеймо 2018-та разговаряхме в студиото на „Денят започва“ с д-р Соломон Паси, президент на българския атлантически клуб и бивш въшнен министър.

Соломон Паси посочи, че в момента трябва да си зададем въпрос дали Г-7 не е Г-6 + 1. От президента Рейгън насам има тенденция в американската дипломация първото посещение на новоизбран американски президент е обикновено да е в Канада. Тя беше нарушена от президента Тръмп, който отиде в Канада едва на около 500-ия ден от своето управление. Коментирайки срещата на Г-7, трябва да видим какъв е международният контекст, каза Паси и допълни, че в момента президентът Тръмп е абсолютно обсебен от предстоящата му среща с Ким Чен Ун. На Г-7 американският президент демонстрира, че той превъзхожда своите 6 най-силни съюзници, което е директно послание към Ким Чен Ун и цели да покаже категорична позиция. Големият залог на президента Тръмп е получаването на нобелова награда за мир. „Ако той успее по време на срещата си с Ким Чен Ун да постигне онова, което мнозина очакват да бъде постигнато, тогава той става един напълно реалистичен кандидат, заедно с Ким Чен Ун за нобелова награда за мир за 2018 година“, очерта Паси.

По повод на срещата Г-7 и изявлението на Тръмп за въвеждането на мита за автомобилите, което обоснова със съображение за защита на националната сигурност, Соломон Паси заяви, че това действие много обижда съюзниците и реципрочно в момента Канада и Европейския съюз ще наложат мита на Съединените щати. „Тези мита ще бъдат наложени в щати, които за гласували за Тръмп. Т.е. това е хирургически подбрана извадка за политическа атака. Това не е реципрочен удар към Съединените щати, а персонален реципрочен удар към президента Тръмп. Истината е, че Тръмп се вълнува преди всичко от вътрешната политика и той доста точно изпълнява предизборните обещания, които е дал на своите избиратели както за преместването на посолството си в Йерусалим, така и по въпросите на тарифите и митата“, каза още Соломон Паси.

Вижте целия разговор във видеото.Източник: БНТ.Назад

Още ново около нас

Предстоящи събития