Корейско-български енергиен форум – важни диалози за устойчива енергийна трансформация и стратегии за сигурност
21/07/2023

Във важни времена за европейската енергийна сигурност и в условията на настоящите предизвикателства пред изпълнението на стратегията за енергийна трансформация Атлантическият клуб в България и Посолството на Република Корея организираха Корейско-български енергиен форум с фокус върху засилване на сътрудничеството за устойчива енергийна трансформация и енергийна сигурност. Той се проведе на 20 юли 2023 г. от 9:30 ч. в Hyatt Residence.

Форумът събра на едно място представители на институциите, депутати, енергийни експерти, както и представители на бизнеса и академичните среди от България и Корея. На него бяха разгледани основните предизвикателства и възможните решения за енергийната трансформация, ролята на ядрената енергетика за зеления преход, мерките за гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация в страната и региона, както и развитието на сътрудничеството между Република Корея и България в енергийния сектор.

Сред говорите бяха Росен Христов, министър на енергетиката на република България, Богомил Манчев, председател на BULATOM, Цанко Бачийски, председател на  Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Милко Ковачев, експерт в международната агенция за атомна енергия, Николай Налбантов, Директор Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие, Министерство на енергетиката, Делян Добрев, комисия по енергетиката, Народно нъбрание, представител на Република Корея, Иван Иванов,  председател, Комисия за енергийно и водно регулиране, проф. Атанас Семов, Експерт по международни отношения от Юридическия факултет на Софийския университет, Мартин Владимиров, Директор на програма „Енергетика и климат, Славчо Нейков, председател на института за енергиен мениджмънт.

Още ново около нас

Предстоящи събития