Младежкия научен фест „Ало, Космос! Говори България!“
13/12/2022

След забележителния успех на първите две издания на младежкия научен фест фест „Ало, Космос! Говори България!“, решихме да превърнем проекта в ежегоден, за да вдъхновим още повече въображението, мечтите и мащабите на младежта да се издигне по-високо, да се гмурне по-дълбоко и да види по-далеч, отвъд видимия хоризонт на ежедневието. „Ало, Космос! Говори България!“ 3.0 надгради програмата с нови вълнуващи научно-технически проекти, както и синтез на наука, техника и изкуство, включително с включване  от  изграждащия се в момента CERN Science Gateway.

Първите издания бяха физически посетени от над 3 000 души, а общата аудитория, обхваната от ефирните и електронни посланията на феста надхвърли 22 милиона гледания от високо образована, професионална и мотивирана аудитория.

Кулминационните моменти в първите две издания бяха:

NASA In-flight Education Downlink: излъчван на живо от Космоса разговор на ученици с астронавтите Тома Песке (Франция) и Марк Ванде Хей (САЩ) от борда на Международната космическа станция, предаван и по НАСА ТВ, с над 900 000 онлайн абонати. България стана уникален бенефициент на този проект, който попада в Европа веднъж на десетилетия.

Жива връзка с първата майка астронавт от НАСА – Ана Фишър;

Виртуална разходка из ЦЕРН (Женева), координирана от проф. Леандър Литов в София; Децата питат: Можем ли да произведем Черна дупка, която да погълне Земята? (Успокойте се — не!);

Послание от Йозеф Ашбахер, генерален директор на Европейската космическа агенция;

Завладяващ експеримент по “базисна телепортация”, основан върху поляризацията на квантите на светлината с участието на доц. Лъчезар Георгиев, Институт за ядрени изследвания, проект QUASAR. Децата питат: Кога и къде ще се телепортираме?;

Телескопни наблюдения на Слънцето — катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ;

ДНК и ЖИВОТ в КОСМОСА с Лаборатория по молекулярна генетика, БАН. Децата питат: Кога, дали, къде и кой ще ни клонира — в Космоса или на Земята?

Десетки експерименти, работилници и демонстрационни щандове, които отвориха широко детските очи към нови светове и хоризонти като:

Космическа роботика с LEGO® Education – работилницата ангажираща децата да мислят критично и да решават сложни проблеми от реалния живот чрез забавни практически дейности включващи конструиране и програмиране;

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“: сателитно проследяване на петролни разливи и отразяване на кибератаки;

Космически храни и лиофилизация — Институтът по криобиология и хранителни технологии;

“От Антарктида до Космоса” — с патриарха на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев;

Lockheed Martin – До Марс и обратно: „Пътища към STEAM кариери“

Демонстрация на Специалните сили на Българската армия под ръководството на ген. Явор Матеев;

Завладяващ полет над небето на София Тех Парк от световния Гинес—рекордьор капитан Николай Калайджиев — кандидат за следващ български астронавт.