ПанЕвропа България удостоява президента на Украйна Володимир Зеленски с наградата за общоевропейски принос „Проф. Иван Шишманов“
21/03/2022

100 години след Виенския конгрес през 1922, учредил Паневропейския съюз, за да предотврати следващи европейски войни, континентът ни е въвлечен в поредната братоубийствена война, която президентът Путин подпали в Украйна.

В героичната защита на своята страна, президентът Зеленски се превърна в реалния лидер на Европа, защитавайки саможертвено европейските ценности с безпрецедентна решителност и смелост.

С наградата за общоевропейски принос “проф. Иван Шишманов” Паневропа България се присъединява към цялото демократично човечество и отдава дължимото признание на президента Зеленски и целия украински народ.

Проф. Иван Шишманов е българският участник във Виенския конгрес, учредител на ПанЕвропа и първи български посланик в Украйна.

Досегашните носители на наградата са Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България (2001–2005) и Петър Стоянов, президент на България (1997-2002) за историческия им принос за присъединяването на България към НАТО и ЕС.

Решението за удостояването на президента Зеленски беше взето единодушно под председателството на президент-основателя на ПанЕвропа България Гергана Паси от жури в състав:

Проф. Андрей Пантев, народен представител (2001 – 2013)

Посланик Бисерка Бенишева, директор „Европейски въпроси“, ПанЕвропа България

Бойко Василев, журналист

Арх. Бойко Кадинов

Проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател „Политики на ЕС“

Петър Стоянов, президент на България (1997-2002)

Пламен Русев, предприемач

Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017)

Проф. Румяна Конева, директор, Български културен институт, „Дом Витгенщайн“

Още ново около нас

Предстоящи събития