Паси за случая с правителствения самолет: Иран дава политически сигнал
30/11/2017
30 ноември 2017 г., Предаване „Здравей, България“, NOVA
В дипломатическа буря ли попадна българската делегация?

Иран дава политически сигнал, но не смятам, че това нещо трябва да се взима много сериозно и дълбоко”. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси, след като Техеран изненадващо отказа да допусне на своя територия българския правителствен самолет. Машината с премиера Бойко Борисов на борда, няколко министри и Симеон Сакскобургготски, пътуваше за първа официална визита на толкова високо ниво в Саудитска Арабия.

Техеран има история със Запада. Има нови и нови санкции, които Западът налага на иранците, което ги прави нещастни. И в крайна сметка това е полет за Саудитска Арабия, която е големият враг на Иран“, коментира Паси.

Той припомни случая от 2011 година, когато самолетът нa германския канцлер Ангела Меркел беше спрян от иранските власти и се въртя два часа във въздушното пространство над Турция, преди да успее да отпътува за Индия.

Иран спря самолета на Меркел и Борисов. Но няма да посмее да спре самолета на Тръмп и Путин“, коментира в същото време Паси.

Междувременно, той изтъкна, че има различни професионални съображения, по които се определя маршрутът на един правителствен полет. По негово мнение този инцидент е най-маловажното във визитата на българския премиер в Саудитска Арабия.

Тук може да изгледате целото интервю.

Източник: NOVA.

Още ново около нас

Предстоящи събития