Петър Стоянов е носителят на втората награда „Проф. Иван Шишманов“
09/10/2019

Председателят на ПанЕвропа България Гергана Паси връчи втората награда за европейски принос „Проф. Иван Шишманов“ на Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002) за приноса му към европейската интеграция на страната.

Специални гости на церемонията на 7 октомври в галерия „Оборище 5“ бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, еврокомисарят по разширяването (1999-2004) и заместник-председател на Европейската комисия (2004-2010) Гюнтер Ферхойген и докладчикът за България към ЕП (1999-2006) Джефри ван Орден.

„Продължавам да вярвам непоколебимо в единството на Европа и в идеята, че обединението на Европа е може би най-важният факт в нейната история“, заяви Петър Стоянов в речта си след получаване на отличието.

Наградата за европейски принос се връчва по инициатива на ПанЕвропа България и носи името на основателя на паневропейското движение в България – българският дипломат, политик и академик проф. Иван Шишманов. Целта на инициативата е да се отличат онези българи, които са имали принос към модерността на нашата държава и европейското ѝ лице.Церемонията по връчване на наградата бе организирана с подкрепата на Български дипломатически институт, Konrad-Adenauer-Stiftung Bulgarien и Aurubis Bulgaria.

Още ново около нас

Предстоящи събития