Преди 15 г.: Българското знаме се издигна на церемония пред централата на НАТО в Брюксел
02/04/2019
2 април 2019 г.

През 2019 г., когато Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) чества 70-ата годишнина от своето създаване, България отбелязва 15 години откакто се присъедини към НАТО през 2004 г., съобщава БТА.

На 29 март 2004 г. България и още шест източноевропейски държави стават пълноправни членки на НАТО. На церемония в американското министерство на финансите министър-председателите на седемте страни, включително българският премиер Симеон  Сакскобургготски, връчват на американския държавен секретар Колин Пауъл документите за ратификацията на Северноатлантическия договор, а Пауъл ги приветства „в най-успешния алианс в историята на човечеството“.

Премиерът Симеон Сакскобургготски връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред премиерите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. САЩ са депозитар на Северноатлантическия договор и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни стават пълноправни членове на Aлианса.

Няколко дни преди това, на 18 март 2004 г., българското Народно събрание гласува ратификацията на Северноатлантическия договор с 226 гласа „за“ и четири „против“. Законът е публикуван и в извънредния брой № 22 на Държавен вестник, с което официално влиза в сила.

България е поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз на 21 ноември 2002 г. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън от 17 март 2003 г. правителството потвърждава официално желанието и готовността на България да се присъедини към Алианса.

На 26 март 2003 г. постоянните представители на страните членки подписват в Брюксел протокол за присъединяването на България. Документът представлява допълнение към Северноатлантическия договор, което позволява присъединяването на България и разширява териториалния обхват на действието на договора.

На 5 февруари 2004 г. Министерският съвет решава да предложи на Народното събрание да ратифицира Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон.

На 1 март 2004 г. новият генерален секретар на НАТО Яп де Хооп Схефер отправя официална покана от името на страните членки към България да се присъедини към Северноатлантическия договор.

През 2004 г. с присъединяването на България и още шест източноевропейски държави се извършва петото разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор, основана на 4 април 1949 г. като военен съюз на 10 европейски страни, САЩ и Канада.

Два дни по-рано, на 2 април, националното знаме на България е издигнато на церемония пред централата на НАТО в Брюксел заедно със знамената на останалите 6 новоприсъединили се държави, в присъствието на Соломон Паси и външните министри на другите нови страни-членки.

За изготвянето на материала е ползвана публикацията на Павел Гълъбов в Dnes.bg.

Още ново около нас

Предстоящи събития