Прессъобщение на АКБ: Живот след вируса. Атлантическият клуб в България лансира национална програма „На три морета”
28/04/2020
28 април 2020 г., Атлантическият клуб в България

Възникнал милиард+ години след вирусите, хомо сапиенс продължава да надживява всеки от тях.

Държавите и международните организации, включително НАТО, ЕС, трябва да адаптират – без да парализират – присъщата си дейност едновременно към днешните реалности и към последващия възстановителен период. Да се подготвим за изчезването на вируса по-добре, отколкото за появата му!

И точно в този дух:

Атлантическият клуб в България (АКБ) лансира национална програма „На три морета”, с която се присъединява към инициативата за свързаност „Три морета” на 12 държави от ЕС, от басейните на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

Директор на програмата BG3МEU на АКБ е посланик Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическата Асоциация към НАТО.

Платформата „Три морета” обединява: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия около реализацията на мащабни транспортни, инфраструктурни, енергийни, дигитални и екологични проекти.

Те ще укрепят сигурността на ЕС и НАТО в Централна и Източна Европа (ЦИE) и ще диверсифицират международното икономическо присъствие в региона.

Инициативата квалифицира ЦИE като незаобиколим фактор в съревнованието между опасващите Евразия Северен и Южен морски търговски път, което ще се изостря с глобалното затопляне и топенето на Северната полярна шапка. Корона-кризата даде поредното доказателство, че Европа се нуждае от повече, по—проходими и по—бързи коридори, а “Три морета” ни предлага океан от подобни възможности, в меридианите на ЦЕИ и паралелите на Дунав.

Съмит-2020 на „Три морета” е предвиден за 19-20 октомври 2020 г. в Талин, Естония, и се надяваме България да домакинства съмита-2021.

С логичното очакване животът в Европа и света да се нормализира, програмата “Три морета” на АКБ цели:

Кратко – и средносрочно:

  • България да се подготви и възползва пълноценно от новите възможности и коридори за свързаност между трите морета, включително към Западните Балкани и Егейско море;
  • Съвсем наскоро държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви допълнително финансиране от 1 милиард $ по “Три Морета”. България – след завръщане към обичаен работен ритъм – трябва да се включи във Фонда „Три морета“ и да приоритизира мащабни инфраструктурни – включително частни —проекти и осигури тяхна подкрепа от Фонда;
  • Европейският парламент и институции — веднага след нормализация на дейността си — да подкрепят инициативата „Три морета”;
  • Инициативата да привлече и Гърция, с чиито брегове да ангажира пряко и Егейско море.

Дългосрочно:

ЦИЕ да планира и изгради нови инфраструктурни коридори, оптимизиращи Южния морски път, в конкуренцията му със Северния.

АКБ кани всички заинтересувани – национални, европейски и транс-атлантически – НПО за сътрудничество по “Три морета” – новия стратегически приоритет на Запада в Европа.

Утре започва от днес!