Прессъобщение на АКБ: Инициативата „Здравен щит Европа“ (#HeShEu) и призив на 11 външни министри от ЕС за поетапно възстановяване на свободното движение на хора при пълни гаранции за тяхното здраве
21/05/2020
21 май 2020 г., Атлантическият клуб в България

На 7 април 2020 г., в отворено писмо до председателя на Европейската комисия фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Столтенберг, европейски екип от държавници, лидери и учени стартира инициативата „Здравен Щит Европа“ (Health Shield Europe, #HeShEu).

Инициативата призовава за приемането на единни регулации на карантината, въведена от националните правителства, за споразумение, тип „Медицински Шенген“, което да се координира от Европейската  комисия и да улесни свободното движение на хора.

Европейската комисия отчете логиката на този призив и на 13 май публикува насоки и препоръки за общ подход за възстановяване на свободата на пътуване (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_854).

В отговор на  пакета от мерки, предложен от Европейската комисия, първите дипломати на Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Хърватия се разбраха да работят за общоевропейски подход при постепенното отваряне на границите, без обаче да се прави компромис със здравето на хората. Видеоконферентният разговор бе по инициатива на германския външен министър Хайко Маас.

„От особена важност е да имаме общоевропейски здравни мерки и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в ЕС“, заяви Екатерина Захариева по време на видеоконферентен разговор. „Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на чуждестранните туристи, тъй като ако всяка държава въведе свои практики по границите, гражданите ще бъдат затруднени. В момента здравните власти в различни държави прилагат различни методи за контрол на пътниците – мерене на температурата, поставяне под карантина, PCR тестове, скрининг на случаен принцип.“

Отбелязваме със задоволство, че навременните предложения на инициативата „Здравен щит Европа“  се реализират от институциите и държавите-членки на ЕС.

Екипът на Инициатива „Здравен Щит Европа“, координирана от София от Атлантическия клуб в България, призовава хърватското председателство на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент внимателно и без забавяне да разгледат цялата философия на HeShEu и да я инкорпорират в нова стратегия на ЕС, която да бъде предложена на ООН като 18-та цел за устойчиво развитие, обявена в системата на ООН.

Още ново около нас

Предстоящи събития