Рискове и ползи от свободните Wi-Fi мрежи
20/08/2017
20 август 2017 г., Economic.bg

Достъпът до интернет вече се възприема от ООН като основно човешко право и в тази връзка изграждането на свободни публични Wi-Fi мрежи е от ключово значение, но заедно с това крие и не малко рискове за личните данни на потребителите.

От разширяването на тези зони биха спечелили сфери като образованието, туризмът, публичната администрация и здравеопазването, а потвърждение за безспорните предимства е амбициозният план на Европейския съюз да инвестира 120 млн. евро в изграждането на безплатни безжични мрежи в градове и села. Българското министерство на транспорта също ще кандидатства за един от ваучерите на стойност 20 000 евро, които ще се раздават от Еврокомисията.

Според Соломон и Гергана Паси, които са сред радетелите на идеята, е важно тенденцията за изграждане на безплатни Wi-Fi зони да се наложи като законодателна. „Ние самите много бихме искали българското законодателство да бъде адаптирано така, че за издаване на Акт 16 на една сграда да има задължително изискване достъп до интернет, в частност Wi-Fi. Така на човек няма да му се налага да го търси из целия град този Wi-Fi – където и да влезе той, ще го има, включително и в градинките в парка“, коментира Соломон Паси, според когото Wi-Fi прави далечните места близки и създава на хората работа от разстояние.

Освен ползи обаче, безплатният Wi-Fi интернет крие и сериозни рискове за онлайн потребителите, които поставят под въпрос безопасността при използване на интернет през такива точки. Напълно е възможно например някоя от мрежите да изглежда достоверна заради името си, но всъщност да е създадена от хакер, който иска да открадне информация от потребителя. Когато човек се свърже към нея, той се превръща в мишена за хакера.

„Те събират лични данни на много потребители. По този начин могат да заразят тези потребители с рансъмуеър и съответно да криптират техните данни, след което да им поискат откуп. Това е една от алтернативите за тях и това е един от начините, по който го правят“, обяснява в ефира на БНТ Албена Спасова от Международна академия за обучения по киберразследвания.

За обикновените потребители е трудно да разпознаят коя мрежа е изградена от хакер, но все пак съществуват начини за повишаване на сигурността. Един от тях е използването на собствена VPN мрежа, допълва Спасова. Тя обяснява, че също така човек може да ограничи възможностите в настройките на компютъра си за споделяне с трети страни на информация от устройството.

Анализаторите са на мнение, че опасността от кибератаки не омаловажава ползите от безплатния Wi-Fi. Идеята е потребителите да се научат как да го използват най-правилно.

„Злоупотреби са възможни с всичко – със самолети, с влакове, с автомобили, с атомни електроцентрали. Има обаче едно основно правило от римското право насам и то казва, че злоупотребата не трябва да изключва употребата. В този смисъл мерки трябва да се вземат. Ние трябва да знаем, че има сериозни предизвикателства, но те не трябва да ни спират от универсилизирането на Wi-Fi“, смята Солом Паси.

„Самата инициатива за изграждане на безжичен достъп в публични пространства е прекрасна. Но паралелно с това трябва да се работи и в посока на изграждане на повече познания към нас потребителите за това как да ползваме безопасно подобен тип мрежи“, обобщава от своя страна Албена Спасова.

Източник: Economic.bg.