Румънското председателство на Съвета на ЕС и българският опит
17/01/2019

ПанЕвропа България, Посолство на Румъния в България, Европейската комисия в България / European Commission in Bulgaria и Фондация „Конрад Аденауер“ имат удоволствието да Ви поканят на 16 януари от 11:00 ч. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ № 124) на дискусия по повод началото на първото председателство на Румъния на Съвета на ЕС.

Председателството на Румъния започва във време на бурни промени и развитие в Европа като носи със себе си въпросите за бъдещето, свързани с преходния период към новото Трио на председателството и новата институционална и административна рамка; Брекзит и определянето на бъдещите отношения с един стратегически партньор; Срещата на върха в Сибиу и равносметката за Бъдещето на Европа; Европейските избори през май 2019 г. В тези условия, Румънското председателство на Съвета на ЕС предлага един реалистичен и амбициозен подход, с фокус върху политиката на сближаване с всичките ѝ аспекти: икономически, социални и политически. Мотото на Румънското председателство на Съвета на ЕС „Сближаването, обща европейска ценност“, ще бъде отразено във всики четири стълба на програмата на председателството, а именно : Европа на конвергенцията, по-безопасна Европа, Европа като фактор на световната сцена и Европа на общите ценности.

В рамките на събитието ще бъдат представени приоритетите на Румънското председателство на Съвета на ЕС от посланика на Румъния в България Н.Пр. г-н Йон Гъля и ще бъдат обсъдени постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС с г-жа Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС (2017-2018).

Още ново около нас

Предстоящи събития