Соломон Паси: Визитата на премиера в Истанбул е чудесен рестарт на турско-европейските отношения
06/01/2018

Визитата на премиера в Истанбул е отличен не само старт на българското председателство на Европейския съюз, а и един чудесен рестарт на турско-европейските отношения. Това каза в предаването „120 минути” Соломон Паси, министър на външните работи в кабинета „Сакскобургготски”.

По думите му докато патриотите са в правителството, проблеми няма да има за възстановяването на каквото и да било в двустранните отношения между България и Турция. „Това е просто азбуката на дипломацията”, допълни той.

Джамиите са културни обекти, част от тях са обекти и към ЮНЕСКО и е нормално културното наследство да се поддържа в дух на някаква взаимност, коментира още Соломон Паси във връзка с откриването на реставрираната църква „Свети Стефан” в Истанбул.

Във връзка с корупцията в България и статиите на чуждестранните медии по въпроса, Гергана Паси, министър по европейските въпроси в кабинета „Станишев”, каза, че всеки българин, който следи динамиката на този род публикации, е попаднал на обичайните клишета по отношение на България.

„Аз като българин изпитвам едновременно и гняв и тъга, затова че 10 години вече ни е трудно да се откъснем от този репутационен етикет. Разбира се, без да твърдя, че оставяме зад гърба си само решени проблеми… аз съм последният човек, който ще се опитва да маскира проблеми, които все още в съдебната система съществуват, смятам, че председателството е най-неподходящият момент, в който България да излиза точно с този род етикети”. Църквата „Св. Стефан” можеше да бъде открита и преди няколко месеца и няколко месеца по-късно, допълни Гергана Паси.

„Изборът това да се случи точно в старта на българското председателство не е случаен и днешните послания, които бяха изпращани от турския президент и премиер, всъщност бяха послания не просто към България, те бяха послания към Европа“.

И като държава член трудно може да се затвориш и да скриеш част от проблемите, които имаш. Не това би трябвало да е целта на председателството, каза още Гергана Паси.

„Смятам, че би било ги било грешка, ако правителството се опита да влезе в една дефанзивна роля и да обяснява как ние нито сме корумпирани, нито имаме проблеми с изравняването на стандарта на живот.

Бих искала да видя всеки един секторен министър да излезе и да говори по темите, по които той ще води заседанията и по които се очаква да се вземат решения“.

Не симпатизирам на вота на недоверие, защото България трябва да вземе решение дали гради своя имидж, гордеейки се с българската роза и срамувайки се от проблемите с корупцията или обратното, допълни Гергана Паси.

„Ние какво казваме, свиквайки вот на недоверие в първия или втория месец от първото българско председателство на съюза? Казваме, че това е единственият основен, глобален проблем и може би, че имаме някакви решения по него.

Съмнявам се, че от този вот на недоверие ще излязат някакви решения. Дори, ако теоретично представлявам опозицията в този момент, бих се въздържала от такъв акт. Думата не е снишаване, няма нови обстоятелства, които налагат точно сега да свикаме вот на недоверие по тази тема – ние проблемите с корупцията си ги знаем“.

Вижте още във видеото.

Източник: bTV Новините.