Соломон Паси: Европа не може да е гратисчия в автобуса на САЩ
30/05/2017
30 май 2017 г., Предаване „Лице в лице“, bTV

Трансатлантическите отношения съществуват от пет века, откакто Христофор Колумб е открил Америка. Тези отношения ще надживеят всички американски президенти и германски канцлери. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

Германия е пред избори, а когато една държава е пред избори, полемиката се изостря и се казват неща, за които после се дава заден ход. Меркел говори така, за да спечели вота. Трябва да си дадем обаче сметка, че за трансатлантическите отношения се грижат основно САЩ. Ние европейците станахме големи хора, придобихме самочувствие и трябва да го инвестираме в отношенията със САЩ, заяви Паси.

Първото нещо, което можем да направим е да открием посолства във всички американски щати. Второто нещо е засилено сътрудничество със САЩ в областта на отбраната. Не може Европа да е като гратисчия, който се качва в автобус и казва: „Няма да плащам билет, защото тук е сигурно“. Отношенията трябва да се развиват и през една държава с голямо бъдеще – Куба, смята президентът на Атлантическия клуб.

Той е категоричен, че Европа трябва да направи обща европейска отбрана. Не може за всичко да разчитаме на САЩ, добави Паси.

Бившият външен министър заяви още, че Евросъюзът е одобрил идеята на малък български екип публичните места да са с безплатен wi-fi. Споразумението е постигнато снощи между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. За целта са заделени 120 млн. евро. Нека български общини да се подготвят да кандидатстват за тези средства, призова Соломон Паси.

За да изгледате цялото интервю, последвайте линка.

Източник: Novini.bg.