Соломон Паси: Имаме необходимост от американска президентска визита
06/03/2017
6 март 2017 г., Предаване „Тази сутрин“, bTV

Запитан кой според него ще посети пръв България – Доналд Тръмп или Владимир Путин, Паси отговори: „Имаме необходимост от американска президентска визита, такава не е имало от десетина години“.

Той добави, че отношенията София-Вашингтон са прекрасни, но „истината е, че България не използва потенциала на тези отношения – не ги използваме в стратегически области, не ги използваме достатъчно в областта на отбраната“.

Отношенията със САЩ са важни по един начин, а с Русия – по друг, посочи Паси. Според него не трябва да се противопоставят едните отношения на другите – това са двете страни на една монета и една държава трябва да поддържа максимален спектър от международни отношения.

В момента от България зависи накъде ще тръгне Европа, предвид престоящото председателство, каза още той.

Коментирайки Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, Паси каза, че „през 2015 г. този документ щеше да е визионерски, но през 2017 г. е като да дискутираш как ще боядисаш кухнята си между две изригвания на вулкана до теб“.

Този документ не дава основните проблеми на Европа – миграция и трансатлантическата връзка. Не казва какво да направим, за да се справим с миграцията, не я извежда като приоритет, а я слага на едно равнище заедно с демографията и други проблеми. Транслатлантическата връзка има известен застой и дори връщане назад. Европа трябва да подаде ръка на Америка. Досега грижовният за тази връзка бяха американците, сега европейците трябва да вземат лидерството. Именно затова споразумението, което предстои да се сключи с Канада, е от ключова важност. В предизборните кампании някои се заканват да го блокират – това е абсолютно невъзможно и грешно, каза още Паси.

Той посочи и че няма как да е следващият български еврокомисар. „За да стана еврокомисар трябва да си сменя пола или като минимум да се подложа на кастрация, защото Юнкер е казал, че иска от България жена“, каза той шеговито.

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: bTV НОВИНИТЕ.

Още ново около нас

Предстоящи събития