Соломон Паси: Кремъл има интерес от отцепване на Каталуния
23/10/2017
23 октомври 2017 г., Предаване „Още от деня“, БНТ

Ако Каталуния обяви независимост, това означава, че ще излезе от Европейския съюз, НАТО, ЮНЕСКО, ООН и ще тръгне по нерадостния път на Косово. Това каза президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.

„Ако се стигне до отцепване на Каталуния, което е чисто хипотетично, в началото ще бъде нещо като бяло петно, което впоследствие ще се преобърне на черна дупка. Най-богатата област на Испания ще стане една от най-бедните области в Европа. Въпреки това централното испанско правителство продължава да лобира за каталунския интерес в Европа”, коментира той.

Според Паси Кремъл има интерес от отцепване на Каталуния. „Кремъл е единствената институция, която има интерес от разпада на Европа и единствено би подкрепил отцепване на Каталуния”, отбеляза той.

„Ние, европейските страни, трябва да се отнесем с непоколебима подкрепа към Испания. Ние трябва да кажем онова, което бихме искали да чуем от тях, ако някоя българска област поиска автономия. Единството на Европа е по-важно, отколкото когато и да било”, посочи Паси.

Бившият външен министър подчерта, че една от грешките на испанското правителство е, че не признава Косово. „Те казват на света – Косово и Каталуния са един и същ казус. Истината е точно противоположна. Нищо общо няма между казуса Косово и Каталуния”, поясни Паси.

Той смята, че трябва да има повече физическо присъствие на лидерите на испанското правителство в Каталуния. „Аз не съм ги виждал тях в Каталуния и не виждам никаква причина те да бягат от директен разговор с каталунските граждани”, каза Соломон Паси.

За да изгледате цялото интервю, моля, последвайте линка.

Източник: БНТ.Назад

Още ново около нас

Предстоящи събития