Соломон Паси: Може би един ден историците ще говорят „Златния Симеонов век на България“
16/06/2017
16 юни 2017 г., Предаване „Тази сутрин“, bTV

Симеон Сакскобургготски си извоюва трайно място в историята на страната. Може би един ден историците ще наричат тези години „Златния Симеонов век на България“. Това каза Соломон Паси в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Паси беше външен министър в кабинета на НДСВ.

Членството в НАТО и ЕС бяха подписани от правителството и лично от Симеон Сакскобургготски, а в рамките на неговия мандат страната „успя да се пребори и да стане член на Съвета за сигурност на ООН, да стане председател на ОССЕ, да организира посещението на папа Йоан Павел II и да сложи делото за медиците в Либия на правилните основи, България създаде културен и дипломатически институт към Министерството на външните работи и откри маса посолства“, добави той.

На въпрос излъгани ли бяха надеждите на българите Паси отговори: „Много хора очакваха от членството в НАТО и Европейския съюз (ЕС) да се случат чудеса, но чудеса не стават. Случи се това, което очаквахме – децата ни да учат в чужбина, пътищата ни да станат като пътища, всички да ходим, където искаме и цяла Европа да може да дойде да работи и да почива в България“

Запитан дали тези неща щяха да се случат, ако не беше фигурата на Сакскобургготски, бившият евродепутат от листата на НДСВ Станимир Илчев отговори, че е трудно да се правят хипотези и то със задна дата, но припомни, че „когато приемаше изпълнителната власт, царят каза на г-н Иван Костов, че е вдигнал високо летвата и това можеше да се разбере еднозначно като признание за правителството му (…) Да не забравяме, че със северните ни съседи бяхме отделени от групата на Източноевропейските държави спрямо членството в ЕС и при срив в изпълнителната власт и в законодателното тяло като нищо можеха да ни препакетират и сега да сме в групата на Западните Балкани“.

Присъствал съм неведнъж на различни международни форуми и сбирки, на които европейските лидери наричаха Симеон „Мистър Европа“. Тогава си дадохме сметка каква огромна роля има личността в развитието на една държава, каза Паси.

Разбира се, че членството ни в ЕС и НАТО не е въпрос на щракване с пръсти и три дена работа – много поколения българи дадоха много от себе си, но в огромна степен България беше приета НАТО и ЕС и заради личния авторитет, които имаше царят, каза още Паси.

„Симеон II е носител на великолепната, но трудно прилагана в българска среда идея да се загърбят колизиите на миналото, за да бъде нацията по-продуктивна в своя път към бъдещето. И това го изповядва човек, който е имал драматично детство, които е тежко травмиран от кървави събития (…) Недоумявам как с такава история, с такива спомени, можеш да се държиш толкова толерантно, хладнокръвно и да равнопоставяш хората“, каза Илчев.

По думите му Симеон Сакскобургготски, който днес става на 80 години, се намира в добра кондиция и с „възстановена онази част от самочувствието си, с която през 2001 г. направи старт и която след това беше доста ерозирана от всевъзможни събития, някои от които – доста неприятни“.

Вижте целия разговор тук.

Източник: bTV НОВИНИТЕ.

Още ново около нас

Предстоящи събития