Соломон Паси: НАТО си дава сметка, че проблемът ѝ е в Черно море
03/04/2019
3 април 2019 г., „Здравей, България“, NOVA

„НАТО си дава сметка, че проблемът ѝ е в Черно море. С оттеглянето на Русия от ракетния договор ние изпадаме в една чисто нова ситуация. И това вчера в организацията го забелязаха и го отчетоха. НАТО започва много активно военно присъствие в Черно море, според мен много късно. Отказът от военно присъствие на НАТО изостри апетитите на Русия“. Това заяви в студиото  на „Здравей, България“ бившият  външен министър Соломон Паси.

Той е на мнение, че ако това се беше случило преди 15 години, нямаше да се стигне до проблемите с Грузия – анексирането на Абхазия, Крим и проблемите в Източна Украйна.

По думите му военното присъствие  на Алианса трябва да е с усмирителен характер. „И ако ние говорим за някакво военно присъствие, то е с усмирителен характер. НАТО не е нападателна организация, тя е защитна организация. Но ако една защитна организация няма защитни сили, тя вече става уязвима“, коментира той.

На въпрос дали доверието към НАТО е спаднало той отговори така: „Доверието е едно, а силата на Алианса е друго“.

По повод самолетния инцидент в Северна Македония, при който загина българско семейство, бившият вътрешен министър заяви: „Аз не бих се доверил само на телефонни разговори с една държава, която не е член на НАТО. Бих настоявал българските сили – и „Гражданска отбрана“, и специални сили, ако е необходимо – да се ангажират с този случай много по-плътно”.

Паси коментира и изказването на турския външен министър за оказано влияние над страната ни при гласуването на промените в Закона за вероизповеданията и позицията на нашето външно министерство. „Няма какво повече да се добави по позицията. Нека си дадем сметка, че Турция е по време на избори. А това, което вчера е казал говорителят на министъра, е фактическото извинение със запазване на лице. Те са казали „Извинявайте, но ние това го ползваме за вътрешна употреба“. Изобщо не трябва много сериозно да слушаме политиците в предизборни периоди. В Турция не трябва да се говори за събития, трябва да се говори за процеси. Тя е цяла планета. Там текат процеси на ислямизация и европеизация. Турция от една страна искаше да става европейска държава, а от друга – да е лидер в ислямския свят. Ердоган в момента се страхува не само за кариерата си, но и за своя живот. Изборите показаха, че страната все още е демократична“, заключи бившият външен министър.

За допълнителна информация и видеозапис на интервюто: NOVA.

Още ново около нас

Предстоящи събития