Соломон Паси: Новата наредба за бежанците вече е готова и е много по-добра
05/04/2017
5 април 2017 г., Предаване „Тази сутрин“, bTV

Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра. Тя съчетава европейските изисквания с националните интереси. Това каза в предаването „Тази сутрин” Соломон Паси като цитира съобщение, което е получил от Огнян Герджиков.

„Въпрос на административен стил е дали трябваше да бъдат оставени тези буферни дни между двете наредби. Дори да не я приемат, следващото правителство ще дойде и първото нещо, което ще направи, е да приеме тази наредба”, допълни Паси.

По думите му Огнян Герджиков в момента действа като Шогун – като човек на дълга и честта.

По темата за служебните кабинети, Паси каза, че в тези моменти има интересна конституционна дупка.

„По време на служебен кабинет България се превръща не в президентска република, а в абсолютна президентска монархия, защото обикновено правителството предлага много неща на президента, а той ги подписва от другата страна. Тоест, тези неща, за които се изискват два подписа могат да станат единствено по волята на президента“, обясни Паси.

Слаба Богу досега винаги сме избирали нормални президенти, каза Паси.

„Представете си, че някой път изберем някой като филипинския президент,  който е абсолютно непредсказуем човек, тогава този човек би имал правото по време на един служебен кабинет уволни всички посланици и да назначи нови посланици, да уволни всички генерали и да назначи нови генерали, да уволнява, да назначава“, допълни Паси.

Имаме принципна необходимост от един закон, който да уточни правомощията на служебния кабинет кое е разумно и кое не, каза още той.

На въпрос за Елена Поптодорова, той каза, че вчера е бил първият й работен ден в Атлантическия клуб, където тя е директор за ключовите евроатлантически въпроси и сигурността.

„Смятаме да я използваме по най-рационален начин с изключително големия набор от връзки които е натрупала в САЩ и не само там”, допълни Соломон Паси.

Относно възможността Ердоган да предизвика вълна от мигранти, Паси каза, че Турция е обективен буфер на миграционния поток.

„Това са милиони мигранти, които минават през Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и се събират в Турция. Тя няма безкрайната възможност да задържи тези хора в своите предели и затова Европа и още повече България имаме изключителния интерес да поддържаме един разумен диалог с Турция. Тя има такова ръководство каквото има, ние нито можем, нито трябва да сменяме ръководството на Турпция, но с това ръководство ние трябва да намерим общ език в името на общия интерес“

За да изгледате видеото, моля посетете линка.

Източник: bTV НОВИНИТЕ.

Още ново около нас

Предстоящи събития