Соломон Паси: Председателството е нещо като семеен оргазъм
03/01/2018
3 януари 2018 г., „Шоуто на Слави“, bTV

Едно председателство в рамките на семейството на ЕС е нещо като семеен оргазъм, заяви в „Шоуто на Слави“ бившият външен министър Соломон Паси.

Много сериозно ще ви обясня: това е оргазъм в рамките на семейството. Председателството има предсказуема периодичност – в нашия случай то е 14 години. Има и предсказуема продължителност – 6 месеца, този проект, този акт продължава 6 месеца. Освен това, носи едно голямо национално удовлетворение, което е неразбираемо за съседите, каза Паси.

Всъщност това е една възможност държавата да се изяви. Ако ти искаш да оплодиш ЕС със своята национална генетика, със своите идеи, да дадеш своите плодове, ами горе-долу това е най-естественият начин. И освен това – в края на този процес – ти, като държава, си изключително изтощен, но въпреки това гледаш с интерес към следващото председателство, уточни бившият външен министър.

В момента България е нещо като Папата на ЕС. За шест месеца. И това е един инструмент, който ние може да използваме добре, добави той.

Правителството си е поставило две важни цели: членство в еврозоната и членство в Шенген. Председателството е много добър инструмент, каза още Соломон Паси.

Можете да гледате интервюто тук.

Източник: OFFNews