Соломон Паси: Севернокорейците се нуждаят от информация
25/09/2017
25 септември 2017 г., Предаване „Здравей, България“, NOVA

„Наистина това, което приказва севернокорейският лидер, не са само приказки. Тяхната ядрена програма се развива с пълна сила„, обясни Соломон Паси пред Нова телевизия.

„Най-малко светът трябва да иска война със Северна Корея“, категоричен е Паси.“ Ако има измислени нови секретни оръжия, за които не сме чували, не мога да прогнозирам“, обясни политикът и добави, че ако във военни действия се използват познатите до днес оръжия, последствията ще бъдат катастрофални.

Паси изтъкна, че и ракетната и ядрената програма на Пхенян се развиват с пълни сили.

„Нежеланите последствия не могат да бъдат предвидени“, коментира Паси. По негово мнение Европа трябва да се стреми да ангажира КНДР в някакъв процес. Соломон Паси смята че, промените в Северна Корея няма как да се случат, ако отвътре в държавата няма подкрепа.

Според Паси ние трябва да се стремим по-скоро да ангажираме Северна Корея в процес подобен на Хелзинкския, който навремето ангажираше Източна Европа и доведе до нейната демократизация.

По думите на президента на Атлантическия клуб демилитаризираната зона е напълно недостатъчна, за да предпази Сеул.

„Севернокорейските хора имат нужда от приток от информация„, категоричен е българският политик и обясни, че европейците имаме опит с меките мерки. Той изложи и притесненията си, че тази война би ангажирала и много други държави, споменавайки, че исторически Северна Корея има протекцията на Китай.

За да чуете цялото интервю, последвайте линка.

Източник: News.bg.