Соломон Паси: С Русия трябва да се говори вежливо, но въоръжен до зъби
20/03/2018

„За да общуваме с Русия, трябва да изхождаме от една максима: „Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият външен министър Соломон Паси и препоръча на Запада да се въоръжи.

„Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море. С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби”, каза още той и добави, че трябва да има база на НАТО на Черноморието.

„Вижте какъв беше лозунгът на изборите в Русия: „Силен президент за силна държава!”. Какво прави президентът Владимир Путин през всички тези години, в които е на власт – той демонстрира бойни изкуства, лов и рибовол, че е летец, че е подводничар, той е като един Чък Норис на политическата сцена. Той избира за изборите датата 18-и март, което е годишнината от анексирането на Крим към Руската Федерация. В Европа са силни на думи, докато в Русия са силни на дела”, добави Паси. 

По повод убийството на Скрипал, Соломон Паси заяви: „Страната е една – на силата, която е наредила това убийство и как някой бил импровизирал това убийство, за да накисне Кремъл. Помислете, защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Доналд Тръмп? Защо някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов?”

Относно домакинството на България на срещата между Реджеп Ердоган и Европейския съюз, той коментира: „Ако Русия имаше същото добро желание за преговори с ЕС, можеше да се обърне към нас, в частност към президента Румен Радев и да каже, че иска ние да бъдем посредник при преговорите. Всеки, който посредничи от ЕС с Турция, ще е одобрил санкциите. Нито една държава от ЕС не е наложила вето на санкциите, включително и България”.

И поясни, че санкциите не са метод за преговаряне с Русия.

За да изгледате цялото интервю, моля, последвайте линка.

Източник: NOVA.

Още ново около нас

Предстоящи събития