Срокът за конкурса за въпроси към астронавти е удължен до 6 юли
01/07/2021

Срокът за изпращане на въпроси на деца и младежи на възраст 6-19 г. се удължава до 6 юли 2021! 

За първи път български младежи ще говорят на живо с астронавтите на борда на Международната космическа станция на 26 юли, понеделник. Видеовръзката се осъществява от Атлантическия клуб в България, в партньорство с Посолство на САЩ в София и над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и новите технологии (STEM).

Това ще бъде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и Европейската космическа агенция – ЕКА (имената предстоят да бъдат обявени). Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19 г.

Повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнира с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата.

Целта на проекта е да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволявайки на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM,  да изпрати трети астронавт в Космоса.

Повече информация за условията и наградите може да намерите тук.