С F-16: България – в бизнес класата на НАТО
16/01/2019
16 януари 2019 г., Декларация на Атлантическия Клуб в България

В близо 30-годишната си история Атлантическият клуб в България винаги е бил водещ в трудното българско завръщане към естествената ни геополитическа среда.

В последните 15 години, след присъединяването ни към НАТО през 2004 г., модернизацията на българските ВВС е сред парещите стратегически приоритети в отбранителната ни политика.

Множеството тактико-технически детайли на българското решение по новия изтребител обаче, често замъгляваха фундаменталния политически аспект на дискусията. А той е:

„Назад към близкото минало или напред, на Запад!”.

Решението на парламента за придобиване на Ф-16 блок 70 — което виждаме като прелюдия към Ф-35 — има значимостта на решенията за присъединяване към НАТО или към антитерористичната коалиция след 9/11.

То има ключова роля не само за националната, а и за регионалната сигурност. Отваря възможности — в най-високи технологични орбити — на българската военна промишленост и авио-космическа наука с водещи партньори от САЩ и страните от НАТО.

Днес България влиза в ексклузивния световен клуб на операторите на Ф-16. Поредна тежка битка с про-руската пропаганда у нас е спечелена в името на националната сигурност.

Обективността изисква да поздравим правителството и парламентарното мнозинство, приели решението, което прави България независима, Западна и глобална.

Очакваме бързото формиране на квалифициран преговорен екип и незабавно начало на преговорите, с цел придобиване, при оптимални условия, на доказано най-добрия многоцелеви изтребител.

16 януари 2019 г., гр. София