Транзитна гара: Каквото и да ви казват популистите, проблемът с мигрантите в Европа няма как да бъде решен лесно
29/01/2017
29 януари 2017 г., Предаване „bTV Репортерите“, bTV

„Проблемът на миграцията е, че тя се превръща в политически инструмент. Политиката е изкуство да се създават и управляват страховете на хората. А миграцията е изключително удобен инструмент в това изкуство, тя много лесно създава страхове и много лесно може да предлага фалшиви решения за тези страхове”, посочва Соломон Паси.

Всички държави, които са на първа линия, включително Австрия и Естония, както и тройката, която ще поеме в следващите години председателството на съюза, настояват пред Брюксел охраната на външните граници да стане тема номер едно на стария континент. И въпросът да се разглежда в пакет. А, не на парче.

„Съседна Сърбия, тя по никакъв начин не е обвързана да следва тези точни правила, които ние трябва да следваме. Връзка между това, дали някой е подал молба за бежанец тук или е подал молба за бежанец в Сърби – двете не са свързани. Затова координацията между ЕС и Балканските страни е още по-сложна отколкото е координацията между европейските страни, които все пак трябва да следват едни и същи правила”, посочва един от проблемите бившият вътрешен министър.

Какво предстои?

Историята показва, че най-ранната миграция е започнала преди 50 хиляди години. От Африка към останала част на света.

След последните военни конфликти в Близкия Изток Европа е приела 1 милион и 800 хиляди бежанци. Математиката показва, че през следващите 20 години населението в Африка ще достигне до 2 и половина милиарда души. Очаква се поне половината от тях да поискат да дойдат да живеят в Европа.

„Представете си едно село от 100 души и в него тръгнат  хиляда мигранти да се заселят. Ми, какво ще стане от това село? Това село ще изчезне. Просто стоте души ще бъдат претопени в хилядата човека, а не обратно. И представете си обратния вариант – един град от 10 хиляди души, който се запитва може ли да приеме стоте мигранти? Може да поеме. 10 хиляди души могат да поемат и да интегрират 100 човека. При това, много добре да ги интегрират. И да не се превръщат в някаква тежест за обществото, а да се превръщат в интегрална част от това общество, част, която развива обществото”, категоричен е Соломон Паси.

За да изгледате цялото интервю, последвайте линка.

Източник: bTV НОВИНИТЕ.

Още ново около нас

Предстоящи събития