Шведското председателсто и къде е България
19/01/2023

📢 На 19 януари, ПанЕвропа – България имаше удоволствието да организира дискусия на тема „Sweden’s EU Presidency and where Bulgaria Is“.

👥 Дискусията беше организирана в сътрудничество с  Konrad-Adenauer-Stiftung Bulgarien, Посолството на Кралство Швеция в Република България, Европейската комисия в България и Дипломатическия институт на България. 💯

По време на публична дискусия в Дома на Европа в София бяха представени приоритетите на започналото Председателство на Швеция на Съвета на ЕС и гледната точка на България към дневния ред на ЕС в следващите шест месеца.  

✅ Събитието беше открито от г-жа Гергана Паси, президент на ПанЕвропа-България, г-н Норберт Бекман-Дирекс, ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, и г-н Цветан Кюланов, и. д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

👥 Основните участници в дискусията бяха Н. Пр. г-жа Катарина Рангнит, посланик на Швеция в България, г-жа Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи на България, и г-н Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Посланик Рангнит представи ключовите приоритети на Шведското председателство на Съвета на ЕС, а именно по-сигурна, конкурентоспособнa, зелена и демократична Европа. Основна цел в рамките на председателството ще бъде запазването на европейското единство, както и икономически силен и конкурентен Европейски съюз. 

От страна на българското участие, г-н Пеканов и г-жа Петрова изразиха подкрепата на България за шведските приоритети и наблегнаха върху значението на европейската икономическа стабилност, както и нуждата от устойчив и справедлив енергиен преход.

🎥 Може да гледате дискусията тук 👉 https://fb.watch/iafz0R2oJ4/

Галерия на събитието: Шведско председателство на Съвете на Европейския съюз и къде стои България, 19 Януари 2023 – Atlantic Digital Net (adn.bg)

Още ново около нас

Предстоящи събития