Благодаря на ген. Радев за летателния опит на Ф-16, но партия няма да му правя
Публикувано: 03/02/2019

По искане на в. „24 Часа“ от днес написах следното:

Българският Запад днес

Д-р Соломон Паси

Президент на Атлантическия Клуб в България

Вчера, в предаването на Цветанка Ризова по БТВ уважаван социолог от по-левия политически спектър е заключил, че аз съм човекът, който щял да оглави бъдеща партия, подкрепена от президента Румен Радев.

Това е вероятно новина за мнозина, но за мене това е изненада. Това не е вярно и трудно намирам рационалните улики към подобна хипотеза.

Уважавам президентската институция и съм благодарен на ген. Радев за летателния ми опит на Ф-16, придобит в командваната от него авиобаза. Но въпреки това нямаше да се впускам в детайлни анализи на това твърдение, ако то беше някакъв лапсус. Но не е!

То е плод на симптоматика, която витае из българския политически терен от почти десетилетие насам. В България се усеща дефицит на категорична и недвусмислена прозападност, което е по-видно в левия спектър.

Тази прозападност беше за пръв път формулирана от президента д-р Жельо Желев в неговото простичко мото от 6 думи: “България — член на всички европейски структури!”. Президентът Петър Стоянов облече тази визия в крилатия си “Цивилизационен избор”, докато президентът Росен Плевнелиев стана неин ежедневен пророк. А Царят като премиер подписа договорите ни за членство в НАТО и ЕС. И четиримата бяха съвсем прави, въпреки (или заради!) което, те не бяха преизбрани.

Последната манифестация на прозападния дефицит беше гласуването в парламента за многоцелевия изтребител Ф-16, блок 70. Това решение не може да се взима под прикритието на ЗОП. Изтребителят не е като автомобили за посолствата или минерална вода за българското председателство на ЕС — такива неща са за ЗОП. Изтребителят е политика от най-висшия политически пилотаж и решението там трябва да е предимно политическо. А стратегическото значение на Ф-16 е ново 3-4 десетилетно сътрудничество със САЩ в една от най-интимните военно-политико-технологически области: авиацията и космонавтиката. Да, и космонавтиката: припомням, че именно производителят на Ф-16 — Локхийд Мартин — произведе и InSight, най-новият обитател, който НАСА прати на Марс. Вече можем да мечтаем и то в конкретика за трети български космонавт, но този път с НАСА.

Това, обаче, което малцина забелязаха в парламентарното гласуване за Ф-16 беше, че 12 депутати от БСП, включително председателят на икономическата комисия, не гласуваха срещу Ф-16, те просто не гласуваха. И тези отговорни пред страната си хора, а и още хиляди вляво като тях имат нужда от идентификация с хора с безспорна и достатъчно тествана прозападност.

И тъй като в Атлантическия Клуб вече 29-а година отглеждаме такива политически поколения, хипотезата на уважавания социолог отляво се е насочила към мен — един от многото, които достатъчно категорично присъстваме в тази невероятна организация.

Ние сме готови да дадем ноу хау във всяка партия на силите, които ни теглят на Запад, напред и нагоре. Но аз да правя нова партия у нас — това е напълно извън средносрочните ми планове!